Thursday, November 29, 2012

Сувилагчийн 2-р дамжааны оюутнуудаас НЭМ-ийн үндэс хичээлээр авах ам шалгалтын асуулт


Сувилагчийн 2-р дамжааны оюутнуудаас НЭМ-ийн үндэс хичээлээр
авах ам шалгалтын асуулт

1.    НЭМ-ийн тухай ойлголт, судлах зүйл, судалгааны арга, шинэ ба хуучин НЭМ-ийн үзэл баримтлал
2.    НЭМ-ийн зарчим, үндсэн чиглэл, НЭМ-ийн хүрд, НЭМ-ийн мэргэжилтний зайлшгүй шаардлагатай үйлчилгээ
3.    Эрүүл мэндийн тухай ойлголт, бүрдүүлэгч хэсгүүд, ЭМ-ийн хэмжүүрүүд, эрүүл мэндийг тодорхойлогч хүчин зүйлүүд
4.    Эрүүл мэндийг тодорхойлогч нийгмийн хүчин зүйлүүд
5.    Өвчин, өвчлөлийн шалтгаан, эзэн биет орчны загвар, судлах арга
6.    Өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх арга хэмжээ, сэргийлэлтийн түвшин, стратеги
7.    Эрүүл мэндийг дэмжих үйл ажиллагааны зорилго, зарчмууд,  үйл ажиллагааны чиг баримжаа. Оттавагийн 5 зорилт
8.    ЭМАШТусламж үндсэн 8 элемент, хэрэгжүүлэх арга зам, эмнэлгийн тусламжаас ялгагдах онцлог
9.    Дархлаажуулалтын төрөл, хэлбэр, товлол, хүндрэл, хүйтэн хэлхээний журам, ач холбогдол
10. Хүн амд ЭМБоловсрол олгох арга зүй. Сургалтын хөтөлбөр, төлөвлөгөө боловсруулах
11. Хамт олныг дайчлах үйл ажиллагаа, ач холбогдол
12. Хүн  амын зан үйлийг өөрчлөх шатчилсан онол
13. Зайлшгүй шаардлагатай эмээр хүн амыг хангах үйл ажиллагаа, эмийн зохистой хэрэглээ
14. Ухуулга сурталчилгааны төрөл, үе шат, ач холбогдол
15. Нутагшмал өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх үйл ажиллагаа
16. Хүн амын эрүүл мэндийг үнэлэх бие бялдрын үзүүлэлтийн тухай ойлголт, ач холбогдол
17. Хүн амын эрүүл мэндийг макро болон микро түвшинд үнэлэх, ач холбогдол
18. ЭМАШМаягт төрөл, онцлог, ач холбогдол
19. Агаарын эрүүл ахуй агаарын давхарга,  агаарын химийн найрлага, ач холбогдол
20. Агаарын физик шинж чанар, тавигдах шаардлага, хүний эрүүл мэндэд үзүүлэх нөлөө
21.  Агаарыг бохирдуулагч эх үүсвэрүүд, хүний эрүүл мэндэд үзүүлэх нөлөө, сэргийлэх арга хэмжээ
22. Усны эрүүл ахуй, усанд тавигдах шаардлага, усан хангамжийн төрөл, ундны усны стандарт үзүүлэлт
23. Уснаас шалтгаалан үүсдэг халдварт ба халдварт бус өвчнүүд, өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх арга хэмжээ
24. Хөрсний эрүүл ахуй, бүтэц, тавигдах шаардлага, хөрсний өөрөө цэвэрших үе шат
25. Хүнсний эрүүл ахуй тавигдах шаардлага, хоол хүнсний ангилал, хоол хүнснээс шалтгаалах өвчлөл
26. Зохистой хооллолт, Гэр зөвлөмж
27. Усыг бохирдуулагч эх үүсвэрүүд, халдваргүйжүүлэх аргууд, ач холбогдол
28. Хөдөлмөрийн эрүүл ахуй, тавигдах шаардлага, Хөдөлмөрийн нөхцөлөөс шалтгаалан үүсэх өвчин эмгэг, түүнээс урьдчилан сэргийлэх арга
29. Хүүхэд өсвөр үеийн эрүүл ахуй, тавигдах шаардлага, ач холбогдол
30. Үйлдвэрийн тоос ангилал, хамгаалах хэрэгсэл, тоосноос шалтгаалж үүсэх өвчлөл
31. Хоолны хордлого, түүний ангилал
32. Хүүхдийн бие бялдрын өсөлт хөгжилтийг дүгнэх арга
33. Ажлын байранд бие махбодид гарах өөрчлөлтүүд, хөдөлмөр хамгааллын хэрэгслүүд
34. Эмчлэх сэргийлэх байгууллагын эрүүл ахуй, тавигдах шаардлага
35. Үйлдвэрийн газрын бичил цаг уурын нөхцөл, хүний эрүүл мэндэд үзүүлэх нөлөө
36. Эмнэлгийн байгууллагаас гарч буй хатуу хог хаягдлын төрлүүд, хадгалах, зөөвөрлөх, хөлдваргүйжүүлэх аргууд
37. Эмнэлгийн байгууллагаас гарч буй шингэн хог хаягдлын төрлүүд, хадгалах, зөөвөрлөх, хөлдваргүйжүүлэх аргууд
38. Үйлдвэрийн шуугиан, доргион хүний бие үзүүлэх нөлөө, хамгаалах хэрэгсэл
39. Ундны усны стандарт үзүүлэлтүүд. УСТ 900-2005, ач холбогдол
40. Эмнэлгийн өрөөний бичил цаг уурын норм хэмжээ
41. Орон сууцны эрүүл ахуй, тавигдах шаардлага
42. Хувийн эрүүл ахуй тавигдах шаардлага
43. Хүүхдийн ном, сурах бичигт тавигдах эрүүл ахуйн шаардлага
44. Орон сууцны гэрэлтүүлгийг хэмжих, гэрэлтүүлэгийн төрөл
45. Эмнэлгээс шалтгаалах халдвар, дамжих зам, эх булаг, урьдчилан сэргийлэлт
46. Эх хүүхдийн эрүүл мэндийг хамгаалах, гэр бүл төлөвлөлтийн арга хэмжээ
47. Халдвар судлалын заалтаар хийгдэх вакцинжуулалт, нэмэлт вакцинжуулалт хамрагдвал зохих хүн ам, ач холбогдол
48. Вакцины хүйтэн хэлхээний журам, зөөврийн сав, зөөлөн тусгаарлагч, мөсөн элемент
49.  Вакцины хүйтэн хэлхээний журам, хөргөгч хөлдөөгч, хүйтэн хайрцаг
50. Компьютер дээр ажиллах үед сурагчдын эрүүл мэндэд үзүүлэх сөрөг нөлөө, түүнээс сэргийлэх арга
51. Урьдчилан сэргийлэх тарилгын хүндрэлүүд
52. Хүүхдийн хувцсанд тавигдах шаардлагууд
53. Хүүхдийн цээж, толгой, хэвлийн тойргийг хэмжих арга, ач холбогдол
54. Усыг халдваргүйжүүлэх хлоржуулах болон озонжуулах арга, ач холбогдол
55. Хүүхдийн уушигны амьдралын багтаамж, биеийн жин, гарын хүчийг хэмжих аргууд
56. Сигма хэлбэлзлийн арга
57. Багаж хэрэгслийн аргиутгал, халдваргүйтгэлийн үе шатууд
58. 2 нас хүртэлх хүүхдийн авсан байвал зохих вакциныг нэрлэ
59. Ариутгал, ариутгалын бодисуудын хэрэглээ
60. 5-т вакцины товлол, хэрэглэх заалт, ач холбогдол
61. Халдварт саагийн эсрэг вакцины товлол, хэрэглэх заалт, ач холбогдол
62. Сүрьеэгийн вакцины товлол, хэрэглэх заалт, ач холбогдол

Ашиглах ном зүй:
1.    ЭМШУИС-ийн НЭМСургууль “ Нийгмийн эрүүл мэндийн үндэс хичээлийн гарын авлага” УБ, 2011 он
2.    Д. Одончимэг “ НЭМ-ийн үндэс” Дархан. 2008 он
3.    Ж. Одонтуяа “ Эрүүл ахуй” Говь-Алтай. 2009 он
4.    Баттогтох “ НЭМ” УБ. 2002 он

No comments:

Post a Comment